preloader
Natrag

Lokalna ruta PPLP 03

Podijeli

Dužina staze: 29.1 km

Lokalna ruta PPLP 03 obuhvaća mjesta: Gušće, Veliko Svinjičko, Stružec, Osekovo i Gračenica. Ruta se spaja na Rutu Sava i SMŽ 01, a jednim dijelom prolazi i makadamskim putevima. Nije zahtjevna, obzirom na malu visinsku razliku.

Opis rute:

Ova je lokalna ruta još jedan prolaz poprijeko kroz Lonjsko polje, najveću biciklističku atrakciju Sisačko-moslavačke županije. 29 kilometar zanimljive ceste, sa, naglasimo, slabim prometom u najvećem svom dijelu, blagim usponima, i dijelom makadama. Od Gušća, velikog posavskog sela, pa kroz Veliko Svinjičko, uz ribički raj rijeke Lonje, preko blagih brda Strušca i Osekova, do obronaka Moslavine u Gračenici. U brzom prijelazu iz Posavine u Moslavinu morate vidjeti…

Morate vidjeti:

Gušće, ravničarsko selo u Posavini, stoljećima živi život okrenut poljoprivredi, a u naše vrijeme i laganom buđenju seoskog turizma. Sve vrijeme Vaše vožnje izmjenjivat će se starinske drvene kuće s novim zidanim objektima, prolazit ćete kroz šumarke uz put i u Svinjičkom, starom naselju, koje dokumenti spominju još u 15. stoljeću, selu u čijem je imenu svinjogojstvo, ali i selu koje se stoljećima bavilo ribolovom i koje nudi i danas prebogata ribička mjesta uz Lonju. Proći ćete kroz Stružec, mjesto na brdu, s „teksaškim“ vizurama naftnih crpki u polju, pa stići u Osekovo, s baroknom crkvom Svete Ane i ozbiljnom ponudom turističkih zanesenjaka ovog sela uz rub Lonjskog polja. Ruta završava uz rub Moslavine u Gračenici, u Donjoj Gračenici svakako pogledajte kapelicu Sv. Fabijana i Stjepana, jednu od rijetkih preostalih drvenih crkvica u Hrvatskoj.
S Lokalne rute PPLP 03 možete u Gušću prijeći na Cikloturističku nacionalnu rutu Sava ili u Gračenici na Cikloturističku županijsku rutu 01.

Sljedeća ruta

Lokalna ruta PPLP 02