preloader

O ŽUPANIJI

Smireni prostor Sisačko-moslavače županije u kojem je lako trajati podsjeća na rasuti vitraj iz kojeg izbija tajanstveni sjaj u kojem je pohranjena povijest generacija.

To je županija velikim dijelom priljubljena uz ogrtač moćnog Panonskog mora, s prizemnicama sćućurenog poput uplašenih poljskih miševa; ali i županija koja se s nezamjetnom vertikalom ustremljuje ka nebu. Zelenoplava zipka Hrvatske u koju je ukoponirano šest gradova i trinaest općina prostire se južno od Zagreba. Područje je to djelomično močvarne ravnice nizinskog toka rijeka Save, Kupe, Odre, Lonje, Gline, Česme, Ilove i Une. Obrubljeno pitomim, šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, Moslavačke, Petrove i Zrinske gore s brežuljkastom Banovinom.

Turističke osobitosti Sisačko-moslavačke županije koja je vodeća u Hrvatskoj po broju zaštićenih područja i prva po proizvodnji obnovljivih izvora energije su: Park prirode Lonjsko polje, milenijska povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština Vojne krajine i turskih ratova, osebujno svjetski vrijedno drveno graditeljstvo; sakralna arhitektura; bogata lovna i ribolovna područja; vrhunska gastronomska i vinska ponuda…

Staze kojima su donedavno prolazile samo divlje životinje i ratnici danas pohode sve brojniji turisti. Proslavljeni lik skitnice s pinklecom, onog što odlazi zato jer mora, i onog što dolazi istraživati ovdašnje zakutke, slikovitosti i tišine, danas je oboružan fotoaparatima, kamerama, vodičima, internet tehnologijom… ali jednako zatečen i udivljen pred nepoznatim krajem. Sisačko-moslavačka županija čaroban je kraj već po tome što još nisu izumrli ljudi koji se sjećaju kako je to kada mrak pada sa zalaskom sunca i pamte miris drva što sagorjeva u peći.

Sisačko-moslavačka županija prostor je koji djeluje na našu maštu; razigran, tajanstven, sadržajan, s najstarijim žutilom u fasadama kuća i zemljom pod kojom se još uvijek ljulja veliko Panonsko more. Dođeš li samo na tren u ovaj kraj vidjet ćeš svijet običan, ali dirljiv do ganuća. Teško da u Europi postoji ljepši kraj za odmor od svega. Trag noge stari je običaj obilježavanja mjesta gdje je čovjek bio –

Dobrodošli!

KAKO DO NAS?

CESTOM

Državni autoput A3 Bregana-Zagreb-Lipovac dijelom prolazi i kroz našu županiju. Odvojci su kod Kutine, Novske i Popovača. Odvojak kod Popovače koristite da biste došli do Siska:

Pogledaj sve Pogledaj sve

VLAKOM

Državni autoput A3 Bregana-Zagreb-Lipovac dijelom prolazi i kroz našu županiju. Odvojci su kod Kutine, Novske i Popovača. Odvojak kod Popovače koristite da biste došli do Siska:

Pogledaj sve Pogledaj sve

AVIONOM

Po slijetanju na aerodrom Pleso skrenite prema Velikoj Gorici. Nastavite dalje glavnom cestom i nakon dvadesetak minuta vožnje doći ćete do naše županije.

Pogledaj sve Pogledaj sve
hrvatska sisačko moslavačka županija
7Gradova
4467Površina km2
12Općina
456Naselja
183,531Stanovnika
11. lipnjaDan županije

Is your accommodation ready for.Bike & Bed

Statut, poslovnici, nabava, program radaDokumenti