preloader
Natrag

Cikloturistička županijska ruta SMŽ 01

Podijeli

Dužina rute: 228 000 m (228 km)
Visinska razlika: 328 m
Najniža točka: 91 m
Najviša točka: 419 m

Gradovi koje povezuje ruta: Sisak, Popovača, Kutina, Novska, Jasenovac, Hrvatska Dubica,
Hrvatska Kostajnica, Dvor, Glina i Petrinja.

Opis rute:

228 kilometara ove zanimljive i zahtjevne rute čekaju ozbiljne i uporne bicikliste. Obići ćete cijelu Sisačko-moslavačku županiju, drugu županiju po veličini u Republici Hrvatskoj.
Zapanjujuća je raznovrsnost predjela kroz koje ruta vodi, a još više privlače pozornost „prateći sadržaji“ lokaliteti, objekti, povijesni spomenici, ljepota prirode i prijaznost stanovnika ovog kraja u kojem bicikl sigurno nije nova pojava, ali biciklisti-turisti predstavljaju ipak neku vrst novosti i izazivaju zanimanje.
Želimo Vam zapravo reći da na ovoj biciklističkoj ruti možete očekivati razumijevanje i pomoć, ako bude potrebno.
Cikloturistička županijska ruta SMŽ 01 pravi je rog obilja biciklističkog užitka, povijesno-kulturnih sadržaja, izvrsne hrane i pića, prekrasnih pejzaža i zanimljiv ljudi i događanja.
Pa upoznajmo je kroz dionice:

Dionica 1: Sisak – Popovača

Od Siska, „Grada hrvatskih pobjeda“ do Popovače, najmlađeg grada u Europi vozit ćete 24 400 metara po asfaltiranoj cesti, koja velikim dijelom vodi kroz šumu i osigurava zaštitu od jakog sunca i vjetra. Ono što je najteže znatiželjnom biciklistu jest ostati na ruti jer i Sisak i Popovača, a i brojna mjesta između njih nude toliko toga što morate vidjeti.

Morate vidjeti:

U Sisku Vas zove najljepša šetnica (uz rijeku Kupu) u kontinentalnoj Hrvatskoj, s koje se vidi elegantni i uvijek zanimljiv Stari most, utvrda Stari grad, pod kojim je 1593. godine izborena slavna pobjeda kršćanske vojske, i još, rimske iskopine, muzej … Na putu prema Popovači mamit će vas ulazi u Lonjsko polje (ali postoji i ta biciklistička ruta, stoga pogledajte LOKALNA RUTA PPLP01), možda ćete poželjeti skrenuti i prema spomen području u šumi Brezovica, posjetiti moslavačka sela s lijeve i desne strane Vaše rute. Ili ćete nastaviti do Popovače, ako bude proljeće možda se uvezete ravno u Proljeće u Popovači, ako ste umorni, gladni, žedni nakon puta, Popovača vas čeka sa smještajnim kapacitetima po svojim brdima i velikim iskušenjem, vinarijama u kojima možete kušati autohtoni Škrlet. A možete i voziti dalje, jer je pred Vama Dionica 2: Popovača – Kutina.

Dionica 2: Popovača – Kutina

Od Popovače, prosperitetnog i mladog grada do Kutine, prijestolnice Moslavine i sjedišta vinskog carstva ovog dijela Hrvatske nastavljate istom cestom, Moslavačkom magistralom, 17 100 metara ceste koja vodi između brda s Vinskim cestama s Vaše lijeve i Lonjskog polja s Vaše desne strane. Vozite se Moslavinom, slavnim krajem koji vino ima i u svom nazivu i u kojem morate vidjeti …

Morate vidjeti:

U Popovači, ako bude proljeće možda se uvezete ravno u Proljeće u Popovači, ako ste umorni, gladni, žedni nakon puta, Popovača vas čeka sa smještajnim kapacitetima po svojim brdima i velikim iskušenjem, vinarijama u kojima možete kušati autohtoni Škrlet. Put prema Kutini, nudi ulaske na Vinske ceste Moslavine, silazak u Lonjsko Polje, prolazi kroz Voloder, mjesto veličanstvene berbene svečanosti (na jesen naravno) i vodi Vas u Kutinu. Kutina, glavni grad Moslavine, grad vrijednih i srdačnih „pravih ljudi“, kako kaže moslavačka pjesma, mjesto je koje s ponosom pokazuje velike vrijednosti maloga grada. Posjetite crkvu Svete Marije Snježne, Muzej i Galeriju Moslavine, ako ste umorni izvrstan hotel nudi kvalitetan smještaj. A ako niste, nastavite, pred Vama je Dionica 3: Kutina – Novska.

Dionica 3: Kutina – Novska

Od Moslavine do Slavonije, 25 300 metara u kojima se Moslavačka pretvara u Slavonsku magistralu, gotovo stalno ravnicom, uglavnom kroz urbanizirano područje s mnogim razlozima za zastajanje ili malo skretanje s ove dionice, na kojoj isto tako morate vidjeti …

Morate vidjeti:

Kutina, glavni grad Moslavine, grad vrijednih i srdačnih „pravih ljudi“, kako kaže moslavačka pjesma, mjesto je koje s ponosom pokazuje velike vrijednosti maloga grada. Posjetite crkvu Svete Marije Snježne, Muzej i Galeriju Moslavine, ako ste umorni izvrstan hotel nudi kvalitetan smještaj. Od mnogih zanimljiv mjesta između izdvojimo samo Lipovljane, negdje na dvije trećine puta do Novske, Europsku uniju u malom, mjesto u kojem živi najveći broj različitih narodnosti u našoj zemlji. Novska vas očekuje s prekrasnim parkom, višestruko nagrađivanim Trgom dr. Franje Tuđmana, pravim slavonskim otvorenim srcem, bogatom trpezom i izuzetno vrijednom ponudom kulturno-umjetničkih sadržaja. Ovo je grad u kojem se rađaju vrsni glazbenici, koji s ponosom pokazuje svoj tri milijuna godina star fosil puža ogrca, suvenira i sinonima za Novsku. Što dalje? Dionica 4: Novska – Jasenovac.

Dionica 4: Novska – Jasenovac

Kratka, ravničarska dionica, slavonsko-posavska ruta, od Novske do Jasenovca, kroz plodna i smirena polja, među poštenim i dragim domaćinima, brzo će Vas dovesti do cilja ove dionice u kojoj morate vidjeti …

Morate vidjeti:

Novska vas očekuje s prekrasnim parkom, višestruko nagrađivanim Trgom dr. Franje Tuđmana, pravim slavonskim otvorenim srcem, bogatom trpezom i izuzetno vrijednom ponudom kulturno-umjetničkih sadržaja. Ovo je grad u kojem se rađaju vrsni glazbenici, koji s ponosom pokazuje svoj tri milijuna godina star fosil puža ogrca, suvenira i sinonima za Novsku. Možete odlutati i do Košutarice , malog, gotovo zaboravljenog sela u kojem vrijeme kao da je, ako ne stalo, a ono bar zastalo i pruža uvid u život prije ovog doba, možete opet podleći napasti pa produžiti u Lonjsko polje, koje Vas je pratilo cijelim putem ili možete u Jasenovac. Upoznati Spomen područje Jasenovac, prošetati, ili se biciklom provesti kroz simpatično malo mjesto koje nudi bogatu trpezu i udoban smještaj. Razgovarajte s mještanima, Vi kao sportaši razumjet ćete, ali se i zapanjiti kako je velik broj atletičara otrčao u svijet iz tog malog Jasenovca. Vi ne trčite, nego vozite dalje, Dionica 5: Jasenovac – Hrvatska Dubica.

Dionica 5: Jasenovac – Hrvatska Dubica

Vozeći ovom dionicom pratit ćete Unu, koja se u Jasenovcu ulijeva u Savu, sve vrijeme će Vam blizu, s lijeve strane biti državna granica, a vi ćete biciklom, nizinskom, ali zavojitom asfaltiranom cestom, na kojoj i nema baš puno prometa, prijeći 14 700 metara do Hrvatske Dubice. E ovdje, na ovoj dionici morate vidjeti …

Morate vidjeti:

Upoznati Spomen područje Jasenovac, prošetati, ili se biciklom provesti kroz simpatično malo mjesto koje nudi bogatu trpezu i udoban smještaj. Razgovarajte s mještanima, Vi kao sportaši razumjet ćete, ali se i zapanjiti kako je velik broj atletičara otrčao u svijet iz tog malog Jasenovca. Na putu prema Hrvatskoj Dubici prolazit ćete kroz pitom kraj, rijetko naseljen, vožnja ovim putem je poput male meditacije, opuštanja prije zahtjevnih dionica Cikloturističke županijske rute SMŽ 01. Hrvatska Dubica je staro mjesto, urbanitet još od rimskih vremena, tvrdi grad kod kojeg je 1513. godine hrvatski ban i biskup Petar Berislavić izvojevao svjetski slavnu pobjedu nad turskom vojskom. Vaš je bicikl okrenut prema zapadu, prema Dionici 6: Hrvatska Dubica Hrvatska Kostajnica.

Dionica 6: Hrvatska Dubica – Hrvatska Kostajnica

Vozite se i dalje, ali ovaj put uz vrlo čest vizualni kontakt s ljepoticom rijekom, uzvodno Uz Unu, asfaltiranih 22 200 metara i dalje slabo prometne ceste, slobode za bicikliste, kroz „Lijepo moje Pounje“, kako pjeva stara kostajnička balada. Čeka Vas Hrvatska Kostajnica, grad s kestenom u imenu i srcu, na dionici na kojoj morate vidjeti …

Morate vidjeti:

Hrvatska Dubica je staro mjesto, urbanitet još od rimskih vremena, tvrdi grad kod kojeg je 1513. godine hrvatski ban i biskup Petar Berislavić izvojevao svjetski slavnu pobjedu nad turskom vojskom. Cesta će Vas provesti kroz mjesta velikih tragedija, zločina iz nedavne prošlosti. Hrvatska Kostajnica, grad stare tradicije, bogate povijesti i prekrasnih vidika, grad koji živi sa svojom Unom i na njoj, grad je koji u kasnu jesen organizira najpoznatiju hrvatsku Kestenijadu. Malo Vas skretanje s rute vodi uzbrdo, na slavno kostajničko brdo Djed i jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Navratite u prekrasni, secesijski Hotel Central, popijte vode s izvora u središtu grada. Uživajte u Pounju! Pa sjedajte na bicikl, i provezite Dionicu 7: Hrvatska Kostajnica – Dvor.

Dionica 7: Hrvatska Kostajnica – Dvor

Čisti biciklistički užitak predstavlja ova srednje dugačka (25 100 m) i fizički ne pretjerano zahtjevna dionica, vozite kraj Une, uživate u njenoj ljepoti i pogled Vam prati slijeva susjednu BiH, a zdesna strme obronke Zrinske gore, šumovit kraj u kojem se ne morate iznenaditi ako Vas u prolazu promatra srna ili zec. Dionica je ovo na kojoj morate vidjeti …

Morate vidjeti:

Hrvatska Kostajnica, grad stare tradicije, bogate povijesti i prekrasnih vidika, grad koji živi sa svojom Unom i na njoj, grad je koji u kasnu jesen organizira najpoznatiju hrvatsku kestenijadu. Malo Vas skretanje s rute vodi uzbrdo, na slavno kostajničko brdo Djed i jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Navratite u prekrasni, secesijski Hotel Central, popijte vode s izvora u središtu grada. Uživajte u Pounju! Malo gdje je tako jasno zašto Una nosi to ime (Una – jedina), ovdje, u relativno mirnom dijelu svog zelenog toka ova rijeka blista u punoj ljepoti. Kraj dionice je u Dvoru, gradu čije je izvorno ime Podovi u Dvor promijenio sam car Josip II. koji je ovdje prenoćio 1775. godine. Bogate šume i rijeka pokraj Vas, ponuda seoskog turizma u okolici Dvora, predivni krajolik u kojem počinje Dionica 8: Dvor – Glina.

Dionica 8: Dvor – Glina

Najduža i sigurno najteža dionica sa svojih 53 600 metara i usponom preko Zrinske gore predstavlja dostojan izazov za najspremnije bicikliste. Težak, ali ne pretežak zadatak za iskusne vozače nudi nagradu cijelom dionicom, predivni vidici, gotovo alpski krajolik i prolazak kroz znamenito Gvozdansko, mjesto hrvatskog velejunaštva, samo dio onoga što morate vidjeti …

Morate vidjeti:

Dvor, grad čije je izvorno ime Podovi u Dvor promijenio sam car Josip II. koji je ovdje prenoćio 1775. godine. Bogate šume i rijeka pokraj Vas, ponuda seoskog turizma u okolici Dvora, užitak koji ne želite propustiti.Na Vašem je putu i Gvozdansko, čiju slavnu priču o nepobjedivoj hrabrosti hrvatskih branitelja iz 16. stoljeća pričaju ostatci utvrde nad Vašom rutom. Glina, grad hrvatske himne, grad koji se stoljećima neumorno izdiže iz pepela bitaka i tragedija opet i opet i grad koji Vas dočekuje sa u velikim gradovima već zaboravljenom atmosferom opuštenog, dobro raspoloženog i gostoljubivog malog mjesta. Slijedi nastavak puta, slijedi Dionica 9: Glina – Petrinja.

Dionica 9: Glina – Petrinja

Od Gline do Petrinje, prekrasnom Banovinom, asfaltiranom cestom u duljini od 22 300 metara, stići ćete u kratkom vremenu ispunjenom divljenjem prema krajoliku koji Vas okružuje. Staza je zavojita, s blagim usponima i prava prilika za opuštenu vožnju nakon teških zahtjeva prethodne dionice. I usto s toliko stvari koje morate vidjeti …

Morate vidjeti:

Glina, grad hrvatske himne, grad koji se stoljećima neumorno izdiže iz pepela bitaka i tragedija opet i opet i grad koji Vas dočekuje sa u velikim gradovima već zaboravljenom atmosferom opuštenog, dobro raspoloženog i gostoljubivog malog mjesta. Na putu prema Petrinji proći ćete kroz Marin Brod, predgrađe Gline s atraktivnim Zavičajnim muzejom, pa preko blagih brežuljaka Banovine, kraj izvora i gostoljubivih domaćinstava do Petrinje, grada pjesme, zabave i dobre hrane. Park ispred župne crkve Svetog Lovre jedan je od najljepših u Hrvatskoj, a Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj najstarije je pjevačko društvo u Hrvatskoj. Iz Petrinje krećete u zatvaranje kruga, Dionicom 10: Petrinja – Sisak.

Dionica 10: Petrinja – Sisak

Završnih 13 200 metara asfalta, od Petrinje do Siska, vožnja je nizinskom cestom i morate vidjeti…

Morate vidjeti:

Petrinja, grad pjesme, zabave i dobre hrane. Park ispred župne crkve Svetog Lovre jedan je od najljepših u Hrvatskoj, a Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj najstarije je pjevačko društvo u Hrvatskoj. Bogata obrtnička tradicija, slavni lončari i pravi petrinjski suvenir „stucka“, obradovat će Vas i iznenaditi. Ravnom cestom, prilično prometnom cestom, imajte to na umu, doći ćete do svog polazišta, Siska – grada Hrvatskih pobjeda. U Sisku Vas mami najljepša šetnica (uz rijeku Kupu) u kontinentalnoj Hrvatskoj, s koje se vidi elegantni i uvijek zanimljiv Stari most, utvrda Stari grad, pod kojim je 1593. godine izborena slavna pobjeda kršćanske vojske, i još, rimske iskopine, muzej … I na kraju, onima najupornijima, najsposobnijima, pravim biciklistima, čestitka. Uspješno ste prošli 228 kilometara Cikloturističke županijske rute SMŽ 01!

Sljedeća ruta

Kutina – naftna ruta