preloader
Natrag na Novosti

24.06.2020Potvrde polaznicima edukacije interpretatori hrvatske tradicijske kulture

Podijeli

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije s Visokom školom za komunikacijski menadžment i turizam Edward Bernays iz Zagreba educirala je tridesetak budućih interpretatora hrvatske tradicijske kulture u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Sisačko-moslavačka županija kontinuirano ulaže u razvoj turizma – osiguravamo bespovratne potpore turističkim subjektima, sufinanciramo organizirane dolaske turista, dajemo beskamatne kreditne linije turističkim subjektima, a važan dio razvoja destinacije je i edukacija svih dionika. Važno je otkriti našim ljudima što sve imamo kako bi to mogli pokazati i našim budućim turistima. Osim prekrasnih prirodnih ljepota, mira i tišine, imamo pravo bogatstvo tradicijske kulture – naše nošnje, pjesme, gastronomske specijalitete, tradicijsku arhitekturu, sakralnu umjetnost…“ istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić prilikom dodjele potvrda polaznicima edukacije.

Edukacija je obuhvatila brojne turističke segmente – pa su educirani i djelatnici turističkih zajednica i agencija, novinari, djelatnici muzeja, pučkih učilišta, prosvjetni radnici, turistički vodiči i animatori, članovi kulturno-umjetničkih društava, razvojnih agencija, članovi udruga, iznajmljivači, djelatnici interpretacijskih centara u županiji.

„Tradicijsku baštinu kojom Sisačko-moslavačka županija obiluje zajedno smo uspjeli interpretirati na atraktivan način i uklopiti u turistički proizvod destinacije i time stvorili dodanu vrijednosti. Polaznicima smo pomogli osvijestiti kako tradicijska baština nema samo umjetničku, povijesnu, znanstvenu, dokumentarnu i duhovnu vrijednost već i edukativno, društveno i turističko značenje, a doživljajni turizam na kojem intenzivno radimo spaja upravo povijest, etnologiju, umjetnost, arheologiju, hranu, vino, ostale lokalne proizvode“ rekla je direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije Ingrid Padjen Đurić.

Edukacija je osmišljena kroz tri modula koji su se održavali tijekom prošle i ove godine u Sisku, Kutini i Petrinji.
„Nastavu smo oblikovali kroz teorijske i praktične cjeline u suradnji sa ansamblom narodnih plesova i pjesama „Lado“, Institutom za etnologiju i folkloristiku, Etnografskim muzejom u Zagrebu, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom. Kroz tri modula polaznike smo educirali o prepoznavanju i zaštiti tradicijske kulture, naučili su oblike interpretacije kroz folklorni segment plesa, glazbe i nošnji i upoznali se sa primjenom, odnosno osmišljavanjem kulturno turističke ponude na osnovu specifičnih sadržaja iz domene tradicijske kulture a u skladu sa novim trendovima kao što je performans, ekonomija doživljaja i stroytelling“ – pojasnila je dr.sc. Romana Lekić, pročelnica odjela za turizam Edward Bernaysa.

Uz razvoj eno – gastro ponude, cikloturizma, lječilišnog i ruralnog turizma, kulturni turizam je bitan oblik selektivnog turizma na području Sisačko-moslavačke županije, a osnaživanje i educiranje turističkog kadra u osmišljavanju i produkciji novih turističkih proizvoda nužno je za razvijanje i promociju ove povijesno i tradicijski bogate destinacije.

S poštovanjem,

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Sljedeća novost

|

Izleti u Sisačko-moslavačkoj županiji