preloader
Back to Events & News

KestenijadaKestenijada in Hrvatska Kostajnica.

Share
Wine Tasting

Experience story
of amazing škrlet
wine

28
JAN
05
FEB

Ovogodišnju Kestenijadu smo najavljivali kao najveću manifestaciju Sisačko – moslavačke županije što je u potpunosti opravdalo dobiveni naslov. Rekord broj posjetitelja došao je u Hrvatsku Kostajnicu između 11. i 13. listopada kako bi uživali u kestenovim plodovima.

Subotnji program započeo je dolaskom vlaka punog kestenjara, popularnog Kestencuga, koji nikad duži nije došao. Kestencug je dočekan uz limenu glazbu i Klinčaselske mažoretkinje. Pridošli posjetitelji ubrzo su se spustili ulicama grada gdje ih je dočekao miris pečenog kestena i raznovrsne gastronomske ponude. Tradicionalni polazak planinara prethodio je svečanom otvorenju izložbi likovnih radova u Građanskoj učioni. Izloženo je preko stotinu likovnih radova domaćih i gostujućih autora. Svoje radove izložili su Ivan Pavišić, Nina Seibert, Dijana Bogičević – Knežević, Marina Mikulić te članovi Moslavačkog štrka. Također su bile izložene i fotografije izložbe Šuma okom šumara. Na otvorenju su nastupili Ženski pjevački zbor Danica i Mješoviti pjevački zbor Ivan Kukuljević Sakcinski, treba napomenuti kako je upravo ovaj drugi zbor gost na Kestenijadi već 18 godina.

U 11:30 nastupilo je prvo kulturno umjetničko društvo, a nastupi su se nastavili odvijati sve do 18 sati. Nastupila su kulturno umjetnička društva: Ruža Prigorja, Pounjski pleter, Moslavka, Nikola Tesla, Sloga – Majur, Stenjevac, Kustošija, Stružec, Stjepan Šajnović – Osekovo, SKD Prosvjeta, Mijo Stuparić i Lobor. Osim njih nastupio je i pjevački zbor Udruge umirovljenika općine Pisarovina, a Makovi lakrdijaši prošli su ulicama grada i uveselili gomilu. Ulicama grada nastupila je i Limena glazba DVD Lobor s mažoretkinjama. Svečano otvorenje Kestenijade odvilo se pod centralnim šatorom s prigodnim govorom cijenjenih gostiju iz županije i ministarstava. Subotnji program je završio nastupom benda Gazde.

U nedjeljno jutro je pristigao još jedan Kestencug koji je dočekala limena glazba, a ubrzo nakon toga započelo je i ribarsko natjecanje Kup Kestenijada 2019. Osim polazaka planinara na pješačko planinarsku stazu Gordan Lederer, jutarnji program obogatile su raznovrsne kreativne radionice Udruge Bhakti Marga. U nedjelju su nastupila Kulturno – umjetnička društva Selište Kostajničko, Poljana Lekenička, Hrvatska Dubica i Donji Kukuruzari. Također, priređena je predstava za najmlađe od strane Šarenog svijeta nakon kojeg je uslijedio nastup Dječjeg pjevačkog zbora Lastavice, a kasnije i Udruge amatera zborskih pjevača Kupljenovo. Navečer se pod centralnim šatorom pratila nogometna utakmica između Walesa i Hrvatske.

Next Event

Wine Tasting

Experience story
of amazing škrlet
wine

28
JAN
05
FEB