SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Površina: 4467 km2

Gradova: 7

Sisak, Petrinja, Kutina, Novska, Glina i Hrvatska Kostajnica, Popovača

Općina: 12

Donji Kukuruzari, Jasenovac, Lekenik, Lipovljani, Majur, Martinska Ves, Sunja, Topusko, Velika Ludina, Gvozd, Hrvatska Dubica i Dvor.

Naselja: 456

Stanovnika: 183.531

Dan županije: 11. lipnja

 

SMZ-logo

Smireni prostor Sisačko-moslavače županije u kojem je lako trajati podsjeća na rasuti vitraj iz kojeg izbija tajanstveni sjaj u kojem je pohranjena povijest generacija. To je županija velikim dijelom priljubljena uz ogrtač moćnog Panonskog mora, s prizemnicama sćućurenog poput uplašenih poljskih miševa; ali i županija koja se s nezamjetnom vertikalom ustremljuje ka nebu. Zelenoplava zipka Hrvatske u koju je ukoponirano šest gradova i trinaest općina prostire se južno od Zagreba. Područje je to djelomično močvarne ravnice nizinskog toka rijeka Save, Kupe, Odre, Lonje, Gline, Česme, Ilove i Une. Obrubljeno pitomim, šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, Moslavačke, Petrove i Zrinske gore s brežuljkastom Banovinom.

Turističke osobitosti Sisačko-moslavačke županije koja je vodeća u Hrvatskoj po broju zaštićenih područja i prva po proizvodnji obnovljivih izvora energije su: Park prirode Lonjsko polje, milenijska povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština Vojne krajine i turskih ratova, osebujno svjetski vrijedno drveno graditeljstvo; sakralna arhitektura; bogata lovna i ribolovna područja; vrhunska gastronomska i vinska ponuda…

Staze kojima su donedavno prolazile samo divlje životinje i ratnici danas pohode sve brojniji turisti. Proslavljeni lik skitnice s pinklecom, onog što odlazi zato jer mora, i onog što dolazi istraživati ovdašnje zakutke, slikovitosti i tišine, danas je oboružan fotoaparatima, kamerama, vodičima, internet tehnologijom… ali jednako zatečen i udivljen pred nepoznatim krajem. Sisačko-moslavačka županija čaroban je kraj već po tome što još nisu izumrli ljudi koji se sjećaju kako je to kada mrak pada sa zalaskom sunca i pamte miris drva što sagorjeva u peći.

Sisačko-moslavačka županija prostor je koji djeluje na našu maštu; razigran, tajanstven, sadržajan, s najstarijim žutilom u fasadama kuća i zemljom pod kojom se još uvijek ljulja veliko Panonsko more. Dođeš li samo na tren u ovaj kraj vidjet ćeš svijet običan, ali dirljiv do ganuća. Teško da u Europi postoji ljepši kraj za odmor od svega. Trag noge stari je običaj obilježavanja mjesta gdje je čovjek bio –

Dobrodošli!

O Županiji
O Županiji
karta-smz

Privacy Preference Center