ZAGREB/ PETRINJA – U Zagrebu je danas održana svečana dodjela nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ kojom je završena i ovogodišnja akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo“ iz Zagreba.

U projekt „Suncokret ruralnog turizma“ uključeni su poduzetnici, obrtnici, OPG-i, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske kao i jedinice područne i lokalne samouprave te turističke zajednice. Ove godine prijavljeno je bilo ukupno 130 projekata i subjekata iz 18 županija.

Najboljima su danas uručene zlatne, srebrne i brončane plakete te posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Projekti u ruralnom turizmu, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakama zemljopisnog podrijetla.

Lijepu vijest s ove svečanosti u Petrinju su donijeli Ivančica Kudlek i Miroslav Milošić, vlasnici Capriccia centra u Nebojanu koji su u kategoriji „Ruralno – turistički proizvodi“osvojili posebno priznanje za animaciju u ruralnom turizmu za svoj projekt „Adrenalinska avantura na Banovini“.

Na natječaj Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj prijavila ih je Turistička zajednica grada Petrinje prepoznavši potencijal ovog Centra koji u lijepom, prirodnom okruženju Nebojana nudi različite sportske i zabavne sadržaje.

„Mi smo ove godine kandidirali upravo projekt „Adrenalinska avantura na Banovini“ u vlasništvu obitelji Kudlek i to u kategoriji „Ruralno – turistički projekti“ u kojoj su zasluženo dobili posebno priznanje za animaciju u ruralnom turizmu. Svi smo manje – više bili na tom imanju i znamo da je njihova ponuda doista sadržajna i da u njoj svatko može pronaći nešto za sebe. Riječ je o adrenalinskom turizmu u kojem mogu uživati različite generacije : od onih najmlađih, jer ima dosta programa isključivo za djecu i za obitelji, pa do onih koji traže sadržaj više u sklopu kojeg se mogu i dobro preznojiti i provesti. Bez obzira što mislimo da je adrenalinski turizam isključivo za sportaše, ja mogu potvrditi da nije i da se u njemu mogu pronaći svi koji žele, muškarci i žene, pripadnici različitih generacija. Za sve se može složiti primjeren program da se dobro provedu i dožive destinaciju“, rekla je Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice grada Petrinje.

Nakon preuzimanja priznanja, Ivančica Kudlek rekla je kako nagradu nije očekivala, ali ju je razveselilo što je rad Capriccie koja djeluje relativno kratko vrijeme, prepoznat na razini Hrvatske.

„Moram zahvaliti Turističkoj zajednici grada Petrinja koja nas je prijavila na ovo. Nakon njihove prijave, jedan dan su nas samo nazvali i rekli da će nam doći u kontrolu da vide je li to stvarno tako kako stoji u natječajnoj prijavi. Ispostavilo se da su ljudi jako, jako ljubazni. Među njima su bile i gospođa Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” i naša Ivanka Držaj. Pomislila sam, pa dobro, kako bude. Nije mi baš bilo da moram dobiti to priznanje. Nakon nekog vremena javili su nam da smo priznanje dobili. Bila sam posebno sretna, jer mislim da smo vrlo mladi – počeli smo prije 19 mjeseci i u tako kratkom vremenu doći na razinu ruralnog turizma Hrvatske za mene jako puno znači. Još jednom zahvaljujem i Turističkoj zajednici i Gradu Petrinji koji nas je od početka pratio. Moram zahvaliti i gradonačelniku koji je zapravo prvi saznao za moju ideju čime ću se početi baviti. Puno zahvaljujem i svom suprugu koji je sa mnom cijelo vrijeme u toj priči i cijeloj mojoj obitelji, jer ove priče ne bi ni bilo da nije moje obitelji“, ispričala nam je dobitnica priznanja Ivančica Kudlek.

Zajedno sa suprugom Miroslavom, Ivančica se kroz smijeh prisjetila kako je zapravo cijela priča s „Capriccia centrom“ i adrenalinskim turizmom počela.

„Bilo je ljeto i kupali smo se na moru. Djeca su poželjela ići igrati paintball. Naravno, na 40 stupnjeva meni se baš nije igralo i u šali sam im rekla da ću im ja napraviti paintball kad se vratimo doma u Nebojan. Već u povratku kući djeca su imala pregršt ideja od čega će napraviti zaklone i nije bilo druge nego obećanje održati. To vam je ukratko početak naše priče, da bi u kratkom periodu došli do ovoga gdje smo sada“, ispričali su Ivančica i Miroslav.

Cijela obitelj bila je puna ideja, pa su uz poligon za paintball, na imanju u Nebojanu ubrzo počeli nicati i drugi sadržaji.

„Danas na našem imanju doista svašta nudimo. Nije to više samo paintball. Imamo BERG stazu i BERG go-kart vozila, kettler vozila, mala vozila namijenjena za djecu, imamo „ljudski nogomet“, streličarstvo i razne popratne sadržaje. Organiziramo razna natjecanja, igre za vrtićke skupine, završne svečanosti, školske izlete, team buildinge, dječje rođendane, individualno grupe koje su željne samo igre paintballa, s tim da to onda više nije samo ta igra, nego im priuštimo i dodatne sadržaje. Do sada s našeg imanja nije nitko otišao, a da nije odnio osmijeh na licu i želju da se ponovno vrati“, kaže Ivančica.

Prekida u radu nemaju niti tijekom zimskih mjeseci.

„Cijelo vrijeme radimo pa i u zimskom periodu. Prošle godine smo negdje krajem desetog i početkom jedanaestog mjeseca imali jednu pauzu, ali ove godine te stanke nema. Nastavlja se sve. Možda ćemo ovaj vikend Božića i oko Nove godine biti slobodni, ali su već najavljene grupe za sljedeću godinu. Neke rezervacije imamo već i za šesti mjesec iduće godine, tako da smo stvarno popunjeni i zadovoljni time što radimo“.

Predaha nema, puno se radi, a puno je i novih ideja i planova. Želja im je da postanu prepoznatljivi upravo po priči „Adrenalinska avantura na Banovini“.

„Do sada smo se s ovim projektom javili na natječaj Ministarstva turizma i prošli smo. Ove godine smo prošli i na Županiji. Planiramo se javiti i na Intervencijski plan Grada Petrinje kako bismo našu ponudu još proširili, jer „Adrenalinska avantura na Banovini“ priča je kojoj se ne nazire kraj“, ispričali su nam Ivančica i Miroslav.

Dobitnicima je na današnjoj svečanosti u Zagrebu čestitao i ministar turizma Gari Capelli.

Nagradama „Suncokret ruralnog turizma“ promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Za ovu nagradu, vezan je još jedan, Petrinjcima zanimljiv podatak. Naime, na prijedlog Ivanke Držaj, keramički cvijet suncokreta koji Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova “Selo“dodjeljuje nagrađenima, autorski je rad našeg Petrinjca Valentina Valenta.

 

 

 

Privacy Preference Center