U najvećem gradu vinorodne Moslavine – Kutini, 31. svibnja i 1. lipnja održavati će se manifestacija MoslaVina Kutina. Ovaj ulični festival uključuje brojne elemente: tradicionalnu i ove godine 26. po redu Izložbu vina Hrvatske i vina izvornih sorti, vinske degustacije, kuću Škrleta, te brojne atraktivne kulturno-zabavne i gastronomske sadržaje.

Festival je posvećen izvornim moslavačkim i hrvatskim sortama, a nuditi će brojna vina ostalih hrvatskih regija, te susjednih zemalja. Za posjetitelje se pripremaju posebni programi vođenih kušanja vina, Večer Škrleta, cooking show programi, vinske igre i glazbeni programi. U večernjim satima atmosferu će dodatno podići nastupi Jasmina Stavrosa i Prljavog kazališta.

Najveći moslavački vinari i njihovi gosti predstaviti će se na posebnom izložbenom prostoru, a posjetitelji će moći kušati sva vina pristigla na ocjenjivanje. Kako je ovaj festival specijaliziran za ocjenjivanje sorte Škrlet, ove godine organizatori će okruniti kralja Škrleta, koji će uz krunu i žezlo zasjesti na svoj tron i godinu dana vladati „Kraljevinom Škrleta – Moslavinom“.

 

Brend Moslavine svakako je vino Škrlet – nektar s moslavačkog gorja, svježeg, harmoničnog okusa, koji će vam zasigurno ostati u sjećanju. Ujedno je i prva brendirana hrvatska izvorna sorta. Ova vinska sorta, poznata pod nazivima i ovnek žuti, ovnek slatki ili škrtec, svoje ime duguje njemačkoj riječi scharlach (šarlah – osip kože crvenim mrljama), jer upravo tako izgledaju bobice škrleta u punoj zrelosti kada na sunčanoj strani dobije ljubičasto-crvenkaste pjegice pa cijeli grozd izgleda kao da se osuo crvenkastim mrljama. Vino je nježne, svijetlo žute boje s nijansama zelene. U dobrim godinama, s najboljih položaja, škrlet daje vina vrhunske kakvoće. Odlike vina iz sorte škrlet su lepršavo, elegantno tijelo, diskretnog do intenzivnog cvjetnog mirisa koji se nadopunjuje mirisima agruma, jabučastog i koštićavog voća te laganim herbalnim notama. Nepcu ugodno i uravnoteženo, svježe, finih i nenametljivih, specifičnih sortnih okusa

Dobrodošli u Moslavinu – domovinu Škrleta!

 

Dodatna ponuda za aktivne posjetitelje:

 

Vinski vikend u Kutini

31.5.-1.6. Vinski maraton u Kutini na dva kotača

1.6. Wine – bike tour (vinska biciklijada)

1.6. Organizirani prijevoz (Zagreb – Kutina – Zagreb) na Festival vina „MoslaVina Kutina 2019.“

Više informacija: Turistička agencija TIM travel Kutina, br. mob: 099 4512 133, info@timtravel.hr

 

Više informacija:

www.turizam-kutina.hr

Facebook: Turistička zajednica grada Kutine

FB event: „MoslaVina Kutina 2019. – festival vina“

Instagram: Visit_Kutina_Moslavina

Privacy Preference Center