Baština Banovine očima novinara

 

  1. ožujka 2019.

U povodu tradicionalne godišnje svečanosti županijskog Ogranka Hrvatskog novinarskog društva, a u okviru projekta “Baština Banovine očima novinara” u Sisačko-moslavačkoj županiji dva su dana boravili članovi Zbora turističkih novinara i Zbora novinara za okoliš HND-a.

U petak, 29. ožujka u jutro, petnaest je novinara, u društvu domaćina, nazočilo otvaranju prve web trgovine kojom Županija pomaže u plasmanu više od 1200 proizvoda stotinjak OPG-ova s ovoga područja. Tom prigodom župan Ivo Žinić svečano je pokrenuo web shop trgovinu „Pun ceker”, u prostoru nove prodavaonice u Sisku, Rimska ulica 8.

Nakon što su gosti razgledali Sisak, otputovali su u posjet Topuskom, Glini i Petrinji.

 

 

U Topuskom su novinarima zaželjeli dobrodošlicu načelnik Općine Ivica Kuzmić i ravnatelj Lječilišta Topusko dr. Domagoj Mosler. U pratnji turističkog vodiča gosti su zatim razgledali prirodne ljepote ove općine, znamenite objekte, urbanu parkovnu arhitekturu i spomenike bogate povijesne i kulturne baštine, uz ostalo, bazene, Engleski park i Opatovinu. Novinarima je priređen odličan ručak, a najveće iznenađenje bila su dva topla predjela, prežgana juha i cicvara s mladim lukom, spremljena po starim, originalnim receptima ovoga kraja.

 

Novinari su u središtu Gline razgledali kuću hrvatske himne, bistu Josipa Runjanina, park bana Jelačića i kuću Ante Kovačića.

 

Direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj, sa suradnicima, goste je dočekala u Galeriji Krste Hegedušića, te uz pozdrave počastila medenom rakijom i paprenjacima. Svi zajedno razgledali su Strossmayerovo šetalište i obnovljenu crkvu Sv. Lovre. Tijekom šetnje gradom, zadržali su se u lončarskoj radionici Mateja Stanešića. U prostoru Interpretacijskog centra baštine Banovine, novinari i drugi gosti prisustvovali su  otvaranju izložbe fotografija “Baština Banovine očima novinara”.

 

Uoči tradicionalnog Novinarskog bala, u petak u večernjim satima, u sisačkom Hotelu „Panonija”, turističkim i eko novinarima, kao i novinarima lokalnih medija, autohtonim proizvodima predstavili su se proizvođači vina, hrane i suvenira iz Kutine i drugih moslavačkih krajeva. Svečanosti su nazočili župan Ivo Žinić, njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i drugi dužnosnici, predstavnici donatora, te predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. U službenom dijelu Novinarskog bala autorima radova koji su pobijedili na godišnjem natječaju ovog HND-ovog Ogranka kao i zaslužnim pojedincima, uručene su novinarske nagrade i priznanja.

 

Organizaciju Novinarskog bala i izleta novinara koji pišu o turizmu i zaštiti okoliša, donacijama su podržali Sisačko-moslavačka županija, županijska Turistička zajednica,  Zajednica proizvođača Sisačko-moslavačke županije s projektom „Pun ceker – kupujmo lokalno”, Destinacijski menadžment „Zrin” d.o.o. i ostali.

 

Sve medijske tekstove i fotografije nastale nakon ovog jednodnevnog izleta, a koje će o Sisku i Banovini objaviti gostujući novinari, županijski HND-a objavit će u posebnoj publikaciji, najavili su dosadašnja predsjednica Ogranka Karmen Valenta i novi predsjednik Igor Ahmetović .

 

 

Privacy Preference Center