GRAD SISAK

PRVO NASELJE NA PODRUČJU DANAŠNJEG SISKA SEŽE U BRONČANODOBNO RAZDOBLJE OKO 2000 GODINA PR. KR. U STARIJEM ŽELJEZNOM DOBU OD 9. DO 5. ST. PR. KR. NASELJE JE SA STANOVNICIMA, KOJE NAJSTARIJI ANTIČKI ZAPISI SPOMINJU  KAO KOLAPIJANE. PRODOROM KELTSKOG PLEMENA TAURISKA OD  5. ST. PR.KR.  NA OVO PODRUČJE SPOMINJE SE KOD ANTIČKIH PISACA NASELJE MLAĐEG ŽELJEZNOG DOBA SEGESTICA I NAROD SEGESTOI ILIL SEGESTIKOI POHRVAĆENO SEGEŠĆANI. RIMSKA VOJSKA IH POKUŠAVA OSVOJITI TIJEKOM 2.ST. PR.KR., DA BI KONAČNO TO IZVRŠIO OKTAVIJAN, BUDUĆI PRVI RIMSKI CAR AUGUST 35.G. PR.KR.
OD I. DO IV. STOLJEĆA TU JE RIMSKA KOLONIJA SISCIA, A RANOKRŠĆANSKA BISKUPIJA OD III. STOLJEĆA. PRVI POZNATI BISKUP SVETI KVIRIN, ZA PROGONA KRŠĆANA MUČEN JE I UBIJEN; IZABRAN JE ZA ZAŠTITNIKA SISKA, PA TAKO SVAKOG 4. LIPNJA OD 1995. GODINE GRAĐANI SISKA SLAVE DAN GRADA, SLAVEĆI TAKO I SVOG ZAŠTITNIKA KOJI NEUMORNO BDIJE NAD NJIMA.
KAO GRAD PRVOG USTANKA ZA HRVATSKU NEZAVISNOST KNEZA LJUDEVITA POSAVSKOG U IX. STOLJEĆU, SISAK JE STEKAO SVJETSKU SLAVU 1593. GODINE VELIČANSTVENOM POBJEDOM PROTIV DO TADA NEPOBIJEĐENIH OSMANLIJSKIH OSVAJAČA.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search