Etno tekstEtno prednjica

Pozivamo Vas na promociju “Etno kuglice Hrvatica” koju je osmislila i izradila naša sugrađanka gđa. Jasminka Luketić Domitrović. Prezentacija kuglica održati će se u četvrtak 9.11.2017. u knjižari Korzo od 17:00 sati.

Ovom prezentacijom želimo široj javnosti pokazati bogato kulturno naslijeđe naših predaka, kulturnu riznicu, tradiciju i ljepote našeg kraja. Zajedno radimo na tome kako bi naše materijalno i nematerijalno blago sačuvali i valorizirali u svim segmentima.

O etno motivu će govoriti gđa. Katica Mrgan, viša kustosica i etnologinja Gradskog muzeja Sisak.

U Posavini, osobita se pažnja posvećivala ukrašavanju odjeće. Vrsta i boja ukrasa na odjeći, odnosno nošnjama odazvale su položaj žene u zajednici, njeno braćno stanje, kao i njezinu dob.

Vez po pismu, s pomoću crvenih svilenih, vunenih ili pamučnih niti, s vremenom izrade su postali prepoznatljivi i realistični. Takve nošnje su se nosile u svečanijim prilikama, pri čemu su intenzivniji crveni tonovi bili rezervirani za mlade. Ovom idejom i izvedbom etno kuglica, nastojim današnjim mladim generacijama približiti bogatstvo naše kulturne baštine i potaknuti ih na čuvanje tradicije.

Očekujemo Vas u što većem broju…

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search