Etno tekstEtno prednjica

Pozivamo Vas na promociju “Etno kuglice Hrvatica” koju je osmislila i izradila naša sugrađanka gđa. Jasminka Luketić Domitrović. Prezentacija kuglica održati će se u četvrtak 9.11.2017. u knjižari Korzo od 17:00 sati.

Ovom prezentacijom želimo široj javnosti pokazati bogato kulturno naslijeđe naših predaka, kulturnu riznicu, tradiciju i ljepote našeg kraja. Zajedno radimo na tome kako bi naše materijalno i nematerijalno blago sačuvali i valorizirali u svim segmentima.

O etno motivu će govoriti gđa. Katica Mrgan, viša kustosica i etnologinja Gradskog muzeja Sisak.

U Posavini, osobita se pažnja posvećivala ukrašavanju odjeće. Vrsta i boja ukrasa na odjeći, odnosno nošnjama odazvale su položaj žene u zajednici, njeno braćno stanje, kao i njezinu dob.

Vez po pismu, s pomoću crvenih svilenih, vunenih ili pamučnih niti, s vremenom izrade su postali prepoznatljivi i realistični. Takve nošnje su se nosile u svečanijim prilikama, pri čemu su intenzivniji crveni tonovi bili rezervirani za mlade. Ovom idejom i izvedbom etno kuglica, nastojim današnjim mladim generacijama približiti bogatstvo naše kulturne baštine i potaknuti ih na čuvanje tradicije.

Očekujemo Vas u što većem broju…

Privacy Preference Center