Bogata baština kao atraktivan nakit – upoznajte antičke suvenire iz Siska

Super ideja i za Valentinovo.. proslavite ga kupnjom jedinstvenog nakita.

Bogata povijest Siska idealan je izvor ideja za izradu jedinstvenih i unikatnih suvenira sa motivima rimske povijesti. Zanimljivost vezana za ove proizvode je da nije riječ o kopijama kakve se često mogu naći u svjetskim turističkim suvenirnicama, već sisačkom originalnom proizvodu.

Sisački kreativci ih osmišljavaju i dizajniraju, a poduzetnici ih izrađuju. Sisak time tako dobiva dodatnu promociju, onu koja na zanimljiv i kreativan i unikatan način priča priče iz povijesti. Ujedno se radi i o odličnom spoju privatno javne inicijative koja osim što čuva kulturnu i povijesnu baštinu, također doprinosi zajednici kroz ovu kreativnu i zanimljivu djelatnost.

Gdje ih kupiti?
Već dugi niz godina suveniri inspirirani antikom mogu se kupiti u Gradskom muzeju Sisak te u turističkom informativnom centru TZG Siska.

Kovnica novca u Sisciji bila je jedna od službenih kovnica novca u Rimskom carstvu
Siscia je jedna od rijetkih carskih kovnica koju je bilo moguće prilično točno locirati jer su arheološkim sondiranjima u koritu rijeke Kupe (lat. Colapis) najvjerojatnije pronađeni njeni ostatci.

Na tom su mjestu prije pronađeni kalupi za kovanje i brojne kovne pločice. Stoga su najatraktivniji suveniri upravo oni koji su napravljeni od replika novčića iz tog vremena.

Suveniri uključuju nakit ali i uporabne predmete te predstavljaju idealan unikatni poklon sebi ili dragim osobama.

Gradski Muzej Sisak organizirao je 2016. godine, zanimljivu izložbu povodom Noći muzeja, a vezano uz mogućnost korištenja motiva s arheoloških nalaza nađenih u Sisku.


Kao glavni motivi korišteni su oni s jedinstvenog i reprezentativnog nalaza u europskom kontekstu – ulomka prapovijesne keramičke posude iz 1. st. pr. Kr.

Nakon ove uspješne prezentacije TZG Siska u svojoj suvenirnici započinje se sa  prezentacijom proizvoda sisačkih obrtnika na istu temu.

Trenutno je moguće nabaviti niz suvenira koji na sebi imaju motive s ulomka prapovijesne keramičke posude. Svaki suvenir dolazi s certifikatom i većina su unikati.

Želite li jedinstvene marame, torbe, efektne naušnice,mistično prstenje, raskošne ogrlice, ili neki drugi komad nakita inspiriran poviješću i antikom, i želite ponijeti sa sobom dio povijesti Sisak – posjetite Muzej i Turističku zajednicu grada Siska.

Istaknuti ćete se ovim izborom nakita a usput sačuvati i dio bogate povijesne baštine.
Ukoliko tražite nešto posebno, neobično, kreativno a hrvatskih ruku djelo, ovi suveniri su idealan poklon za sve prigode.

Informacije

Turistička zajednica grada Siska

Gradski muzej Sisak

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?