5. DANI INDUSTRIJSKE BAŠTINE GRADA SISKA

Organizator:

Gradski muzej Sisak

 

Partneri:

Konzervatorski odjel u Sisku, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture

Turistička zajednica grada Siska

Foto galerija „Siscia Obscura“ Sisak

Metalurški fakultet u Sisku

Biciklistički klub „Roda“ Sisak

 

Pokrovitelji:

Ministarstvo kulture

Sisačko-moslavačka županija

Grad Sisak

Segestica 1919. d. o. o

 

Manifestacija pod nazivom Dani industrijske baštine grada Siska održavati će se od 15. do 30. rujna 2017. Cilj organizatora manifestacije Gradskog muzeja Sisak s partnerima prezentacija je iznimnog povijesnog i kulturnog resursa koji je obilježio povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena. Program Dana industrijske baštine grada Siska i ove godine uključit će lokalnu zajednicu kao i posjetitelje grada kroz radionice, obilaske industrijskih pogona, izložbe, predavanja, ali i prezentaciju međunarodnih iskustava u očuvanju i prezentaciji industrijske baštine. Tijekom manifestacije građane će se upoznati s mogućnostima kvalitetnog korištenja industrijske baštine kao razvojnog potencijala grada Siska.

Manifestacija ”Dani industrijske baštine grada Siska” će započeti 15. rujna 2017. otvorenjem  izložbe posvećene stogodišnjici tvornice Segestica Sisak pod nazivom „Gutljaj jedan, ali vrijedan. Segestica Sisak 1917.-2017.“ u kojoj je biti prezentiran razvoj tvornice kroz dizajn i vizualnu komunikaciju njegovih proizvoda. U stogodišnjoj povijesti za tvornicu je radilo niz renomiranih ilustratora, dizajnera i umjetnika, ali nažalost njezinih proizvoda nema niti u jednom prikazu razvoja dizajna na hrvatskoj razini. Radi se o Otto Antoniniju, Andriji Mauroviću, Aleksandru Srnecu, Alfredu Palu, Zvonimiru Bekeru… Dva proizvoda te tvornice dobili su dizajnerske Oskare 1962. i 1971. godine. Zbog toga izložba ima zadatak ne samo prikazati bogatu dizajnersku ostavštinu tvornice već i potaknuti na očuvanje takve vrste baštine ostalih tvornica na razini grada Siska. Ona govori o kreativnosti, umjetničkom izražavanju, inovativnosti i ostalim segmentima sisačke industrije kojoj se danas gubi trag, a predstavlja potencijal grada u budućem promišljanju njegova razvoja.

Dana 16. rujna 2017. godine bit će organiziran već tradicionalni, treći po redu, Sisački festival piva koji se održava u sjećanje na prvu sisačku pivovaru osnovanu 1855. godine. Danas zgrada te pivovare predstavlja jedan od najstarijih objekata industrijske baštine grada Siska čime na značaju daje očuvanju pivarske tradicije grada.

Dana 22. rujna 2017. godine u suradnji s Fotogalerijom „Siscija Obscura“ održat će se izložba pod nazivom „Industrijska baština i mladi“. Tradicionalna suradnja s navedenom galerijom dovela je povećanja svijesti o očuvanju industrijske baštine. Izložba je posvećena edukaciji djece i poticanju fotografske pismenosti na primjeru industrijske baštine grada Siska.

Dana 23. rujna 2017., u organizaciji Turističke zajednice grada Siska i Gradskog muzeja Sisak, održat će se biciklijada po industrijskoj baštini grada Siska. Prošlogodišnja biciklijada ukazala je na neočekivano veliki interes potencijalnih sudionika iz raznih dijelova Hrvatske koji su na stazi od 30 km obilazili razne lokacije uz stručno vodstvo. Na taj su način upoznali razne dijelove grade koji inače nisu dio uobičajene turističke ponude. Ovo turističko – promotivno događanje važno je za razumijevanje kapaciteta svih segmenata baštine grada kroz cikloturizam te za umrežavanje s drugim potencijalnim biciklističkim stazama u gradskoj okolici. Na taj se način želi povećati turistički potencijal grada i povećati njegova privlačnost za potencijalne posjetitelje.

Dana 25. rujna 2017., nastavljajući suradnju na međunarodnoj razini, u Gradskom muzeju Sisak održat će se predavanje dr. sc. Tomaža Pipana s Odjela za krajobraznu arhitekturu, Biotehničkog fakulteta, Sveučilišta u Ljubljani pod nazivom „Kultura grada. Smisao proizvodnje i industrijske baštine“. Autor u njemu naglašava važnost industrijske proizvodnje u oblikovanju svakodnevice urbanih cjelina i stanovništva općenito u kontekstu formiranja zasebne industrijske kulture proizašle upravo iz tih promjena.

Dana 29. rujna 2017. godine održat će se prezentacija uspješnih projekata vezanih uz prenamjenu industrijske baštine na razini grada Siska. Radio se o šest različitih projekata od kojih su za tri projekta ulagači privatni vlasnici, a za tri projekta Grad Sisak. Radi se o prenamjeni starih željezničkih skladišta u poslovni prostor, prenamjeni gospodarskog skladišta u ugostiteljski objekt, pretvaranje zgrade Razvojnog instituta Željezare Sisak u proizvodni i edukativni prostor, zatim uređenja stare ciglarske grabe u rekreativnu zonu, preuređenje bazena u sklopu nekadašnjeg Radničkog naselja Željezare Sisak, te prenamjene starog žitnog skladišta u prostor Info centra industrijske baštine.

Dana 30. rujna 2017. održat će se obilazak tvornice Segestica Sisak u sklopu obilježavanja stogodišnjice njezina rada.

 

PROGRAM:

Izložba GUTLJAJ JEDAN, ALI VRIJEDAN. SEGESTICA SISAK 1917-2017.

Petak, 15. 9. 2017., u 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Tomislavova ul. 10, Sisak

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

AUTOR IZLOŽBE: mr. sc. Vlatko Čakširan

 

Jedna od tvornica koja je doista obilježila povijest grada u 20. stoljeću bila je Segestica, najstarija sisačka tvornica koja u kontinuitetu radi već 100 godina i dio je kolektivnog identiteta Siska. Svoj početak imala je u maloj zadružnoj pecari, 1917. godine, u vrijeme Prvog svjetskog rata, da bi nakon rata došla u vlasništvo industrijalca Petra Teslića i postala snažna tvornica s prepoznatljivim proizvodima koji su prelazili granice grada i države. Tvornica je prva prepoznala snagu vizualnog identiteta sisačke utvrde Stari grad, simbola pobjede nad Osmanlijama, te ga je stavila na svoje proizvode, koji do danas nose prepoznatljivi znak s obrisima utvrde. To je bila prva faza prerastanja proizvoda te tvornice iz običnog konzumnog predmeta u proizvod sa snažnim identitetom. S protokom vremena tvornica je uz svoj identitet razvijala i tradiciju proizvodnje koja je imala veliku ulogu u širenju proizvoda na lokalna i strana tržišta. Snaga proizvoda Segestice izvirala je upravo iz tradicije i identiteta, te su u najtežim trenucima za tvornicu upravo ti elementi imali veliku ulogu u njezinu funkcioniranju. To su ujedno bili elementi iz kojih se razvio jedinstveni sisački brend. Izložba promatra povijest tvornice kroz njegov proizvod i način komuniciranja proizvoda s javnošću putem vizualnog identiteta i dizajna. Proizvod svake tvornice predstavlja završetak proizvodnog procesa, no tu ne staje posao tvornice koja taj proizvod mora i prodati. Da bi se pojedini proizvod prodao i ostvario profit potrebno je riješiti niz kompleksnih pitanja od njegova dizajna do reklamne kampanje i načina prodaje. Put prema krajnjem korisniku – kupcu, predstavlja kompleksan odnos između ideje i realizacije, a u konačnici bi prava mjera trebala biti ekonomske prirode. Izložba također nastoji potaknuti brigu o očuvanju građe koja se odnosi na dizajn proizvoda pojedinih sisačkih tvornica. Naime, na državnoj razini postoji problem nestanka, uništavanja i nebrige o dokumentaciji važnoj za povijest dizajna u razdoblju prije Drugog svjetskog rata i nakon njega. Gubitak memorije o tom segmentu povijesti predstavlja gubitak informacija o kreativnosti i inovativnosti određenih pojedinaca i sposobnosti pojedinih tvornica da u svoj razvojni put integriraju dizajn i marketing kao bitne segmente njihovih proizvodnih procesa. Ujedno nastoje afirmirati dizajn i vizualnu komunikaciju proizvoda sisačke industrije koji su poznati tek manjem djelu stručne javnosti i zaobilaze se u određenim prikazima razvoja hrvatskog dizajna.

 

Obilazak: RUTA SISAČKIH PIVOVARA

Subota, 16. 9. 2017., u 10:00 sati, organizirani obilazak industrijske baštine

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Ruta započinje od Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2 (danas stambeno – poslovni objekt), a završava kod Nove pivovare (danas Klizalište Zibel), Gundulićeva bb

 

III. SISAČKI FESTIVAL PIVA

– u 17:00 sati, Ulica Stjepana i Antuna Radića, Sisak

Koncert

– u 21:30 sati, Ulica Stjepana i Antuna Radića, Sisak

ORGANIZATORI: Gradski muzej Sisak i Turistička zajednica grada Siska

U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festival se organizira radi prisjećanja na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini.

 

Manifestacija: SISAK METAL FEST

ponedjeljak, 18. 9. 2017., od 10:00 do 13:00 sati, Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet Sisak, Aleja narodnih heroja 3, Sisak

Organizator: Metalurški fakultet  Sisak

Sisak MetalFest – događanje je usmjereno očuvanju industrijske kulturne baštine, pri čemu je naglašena poveznica grada Siska i uporabe metala na njegovu području kroz više od 2 000 godina povijesti. Cilj je pridonijeti senzibiliziranju šire javnosti o važnosti očuvanja vrednota industrijske baštine, te povezivanju njene prošlosti s potencijalima u sadašnjosti, čime se pridonosi jačanju regionalnog industrijskog identiteta. Suradnjom dionika: Sisačko-moslavačke županije, Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture i Gradskog muzeja Sisak, nastoji se kroz različite zanimljive prezentacije i radionice informirati javnost o raznolikosti i važnosti uporabe metala u industrijskoj povijesti Siska. Organizacija Sisak MetalFesta jedna je od aktivnosti projekta „Nova industrijska kultura u Središnjoj Europi – InduCult 2.0“ financiranog sredstvima programa Interreg Središnja Europa 2014-2020 u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Program festivala:

10.00-10.45 Ladislav Lazić, Metalurški fakultet:

– “Vremeplov Metalurškog fakulteta”, prezentacija znanstveno-istraživačkog rada, tehnologije i opreme–prošlost i sadašnjost

10.45.-11.05 Ivana Miletić Čakširan, Ministrastvo kulture-Konzervatorski odjel u Sisku:

– “Sisak – grad metala”, prezentacija o ulozi metala u razvoju grada Siska kroz povijest

 

11.05-12.05

“Priča o metalima”prezentacija o važnosti metala i njihovoj uporabi u svakodnevnom životu

Natalija Dolić+ Don Vito Lukšić, Željka Krtić, Metalurški fakultet:

Sveprisutni metali

Franjo Kozina, Metalurški fakultet:

S metalima u svemir

Ivan Jandrlić, Stoja Rešković, Tin Brlić, Metalurški fakultet:

Metali u umjetnosti

Mirko Gojić, Stjepan Kožuh, Tamara Holjevac-Grgurić, Robert Pezer, Metalurški fakultet:

Legure s prisjetljivošću oblika

 

12.05-12.45

“Kemijske čarolije”Metalurški fakultet: pokusi prilagođeni uzrastu učenika

Rađenović, M. Bakić, “Metali kao vodiči topline”glavna zgrada -podrum

D.Hršak, M. Bakić, “Sublimacija joda”-glavna zgrada podrum

Štrkalj, Z. Glavaš: “Može li se napraviti zlato?” – dvorišna zgrada, soba 38A

 

12.45-13.00 Vlatko Čakširan, Gradski muzej Sisak:

“Metali u kulturi i umjetnosti – primjer Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak”

 

Moderator: Zdenka Zovko Brodarac

Prijem posjetitelja:Anita Begić Hadžipašić

Vođenje posjetitelja po radionicama: Sandra Mitić i Tomislav Rupčić

 

Foto izložba: MLADI FOTOGRAFI I INDUSTRIJSKA BAŠTINA SISKA

Petak, 22. 9. 2017., u 19:00 sati, Fotogalerija „Siscia Obscura“, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2, Sisak

 

Četvrtu godinu za redom Fotoklub Siscia Obscura organizira izložbu fotografija o industrijskoj baštini grada. Kao i u dosadašnje 3 godine izložba se održava u sklopu manifestacije “ Dani industrijske baština grada Siska“ u suradnji s Gradskim muzejom Sisak.

Sudionici ovogodišnje izložbe su mladi fotografi srednjoškolske dobi, koji su bili sudionici projekta u trajanju od 3 mjeseca i za to vrijeme prošli osnovnu školu fotografije, fotografiranje industrijske baštine (terenski rad ) i na kraju izradu fotografija u starim fotografskim procesima. Na izložbi će se predstaviti sedam mladih fotografa s 40 – ak radova u različitim starim tehnikama izrada fotografija.

 

1.Patrik kovač

2.Ana Marcia Schnaider

  1. Leon Eid
  2. Juraj Vrkljan
  3. Domagoj Stojanović
  4. Marija Pvlenić
  5. Ema Duganđić
  6. Lana Radanović

 

 

BICIKLIJADA PO INDUSTRIJSKOJ BAŠTINI

Subota, 23. 9. 2017., u 10.00 sati, organizirani obilazak industrijske baštine

Organizirano razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska ulica bb, u 10 sati prema unaprijed dogovorenoj ruti koja će se protezati oko 30 km po gradu i njegovoj okolici. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu, te cikloturizma.

 

Predavanje: KULTURA GRADA. SMISAO PROIZVODNJE I INDUSTRIJSKE BAŠTINE

ponedjeljak, 25. 9. 2017., u 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10, Sisak

Predavač: dr. Tomaž Pipan, Odjel za krajobraznu arhitekturu, Biotehnički Fakultet, Sveučilište u Ljubljani

U posljednjih 30 godina industrijska je proizvodnja prošla kroz neke velike promjene. Globalni opskrbni lanci i kontejnerski promet radikalno su preobrazili svijet proizvodnje i protegli ga širom svijeta. Zbog napretka u tehnologiji i znanosti, kao i mnogo puta prije, kulturni okvir svijeta se radikalno promijenio. U 20-ima i 40-im godinama prošlog stoljeća, masovna proizvodnja i automatizacija, radikalno su preobrazili svakodnevni život radnika. Industrijska kultura nastala iz tih tehnoloških promjena definira obrasce svakodnevnog života koji se i danas smatraju zdravo za gotovo. Masovno proizvedena roba, lako dostupna dobra i usluge, oblikovanje potrošačkog društva – sve to su kulturne osobine koje proizlaze iz promjena u industrijskoj proizvodnji i napretku tehnologije.

Razmišljanje o industriji kao o kulturnom, a ne gospodarskom resursu, omogućuje nam da vidimo prednosti know-how-a u proizvodnji kulture. U vremenima kada stari industrijski gradovi trebaju pronaći nove identitete, kroz znatne transformacije, standardna rješenja su na razini ubrizgavanja turizma i “umjetne kulture” kao regeneracijske ekonomije. No, to neće moći zamijeniti tisuće i tisuće poslova koje je industrija stvorila u prošlosti. Jedna od alternativa je ponovno gledanje industrijske proizvodnje kao resursa, što ga čini relevantnim kao resursa za proizvodnju znanja uz povijesnu turističku vrijednost. Industrijska kultura ne bi trebala biti samo dio fiksne prošlosti koja je unovčena kroz turizam, već dio živog i dinamičnog grada. Upotrebom znanja o proizvodnji u svakodnevnom životu grada proaktivno, a ne samo kroz “turistizaciju”, može se postići da tradicionalno industrijsko znanje može ponovno biti dio svjetske industrije,  a industrijski segment kao dio svakodnevne gradske kulture.

 

Prezentacija: NOVI ŽIVOT INDUSTRIJSKE BAŠTINE – INTERIJERI, KRAJOLICI, PERSPEKTIVE

Petak, 29. 9. 2017., u 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10, Sisak

 

Grad Sisak obilježen je industrijom koja je dio njegova identiteta. Veći dio objekata koji sada spadaju u industrijsku baštinu danas je neiskorišten i nema adekvatnu funkciju. Iskoristivost industrijske baštine u svrhu unaprjeđenja pojedine sredine u današnje vrijeme je zajednička tema na svjetskoj razini pogotovo u državama koje prolaze intenzivan proces deindustrijalizacije i transformacije. Stoga ova prezentacija nastoji ukazati na mogućnosti iskorištavanja postojećih objekata industrijske baštine i njihovu prenamjenu u drugačije svrhe. Na taj način se zadržava identitet, forma ostaje ne primijenjena dok je sadržaj drugačiji i usmjeren prema razvoju. Investitori obnove pojedinih prostora su privatne osobe i Grad Sisak. Dok su privatne osobe radile na takvim objektima u svrhu unaprjeđenja svoga poslovanja, Grad Siska je kroz svoje radove nastojao unaprijediti gradsku infrastrukturu i obnoviti jedan segment industrijske baštine. Na prezentaciji će biti prikazati primjeri obnove starog željezničkog skladišta u svrhu prenamjene prostora u poslovni prostor (Euroart 93), te gospodarskog skladišta u sjevernoj industrijskoj zoni grada koji prenamijenjen u ugostiteljski objekt sa salom za vjenčanja, te prenamjena prostora nekadašnjeg Razvojnog instituta Željezare Sisak za potrebe tvornice Apllide Ceramics, Kulinarskog instituta (KULIN) te Poduzetničkog inkubatora (PISAK). U sve tri prenamjene radi se o privatnim investitorima koji su našli svoj interes u tim prostorima. Ujedno će biti prezentirani i projekti Grada Siska, a radi se o prenamjeni nekadašnje ciglarske grabe u rekreacioni park, zatim obnove i modernizacije bazena u nekadašnjem radničkom naselju Željezare Sisak i obnovi starog žitnog skladišta iz polovice 19. stoljeća – Holandska kuća. U slučaju Holandske kuće većinski investitor je Europska Unija. Svi navedeni primjeri ukazuju na velike mogućnosti industrijske baštine koja je obnovom i prenamjenom dobila novo značenje u strukturi grada Siska. Projekti nisu zaobišli identitet kao ključnu poveznicu baštinskog sklopa s današnjim vremenom već su ga iskoristili i dali mu novu vrijednost. Na taj način industrijska baština postaje novi resurs kao što su ti objekti nekada predstavljali gospodarski resurs.

 

Obilazak: TVORNICA SEGESTICA

subota, 30. 9. 2017., u 10:00 sati, Kvirinova ulica b.b., organizirani obilazak industrijske baštine

Tvornica Segestica danas je najstarija sisačka tvornica koja radi u kontinuitetu 100 godina. Svoje temelje je imala u maloj zadružnoj pecari iz 1917. godine, da bi u 1920-im godinama, kada dolazi u vlasništvo industrijalca Petra Teslića, postala veliki industrijski kompleks s velikom paletom likera, konjaka, ruma, bezalkoholnih pića i ostalih proizvoda. Nakon Drugog svjetskog rata tvornica se nacionalizira te posluje pod imenom Segestica do današnjeg vremena. Tvornica je nakon rata počela razvijati svoju proizvodnju na temelju nekadašnje Teslićeve tvornice te je uvela cijeli niz poznatih proizvoda poput Vodke Trojke, Gina Kelt, Eminenta, Ruma, raznih vrsta octa, bezalkoholnih pića C-4 i Bony. Danas tvornica predstavlja vrijedan spomenik industrijske baštine.

 

Radionica DOBRA INDUSTRIJA IV

(18.-30. 9. 2017.)

Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta kako bi se u njima razvila svijest o važnosti očuvanja industrijske baštine. Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti Gradskom muzeju Sisak pozivom na telefon 044/811-811.

PROGRAM

 

Petak

15. rujna 2017.

 

Izložba GUTLJAJ JEDAN, ALI VRIJEDAN. SEGESTICA SISAK 1917-2017.

 

U 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak.

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak.

AUTOR IZLOŽBE: mr. sc. Vlatko Čakširan.

 

Jedna od tvornica koja je doista obilježila povijest grada u 20. stoljeću bila je Segestica, najstarija sisačka tvornica koja u kontinuitetu radi već 100 godina i dio je kolektivnog identiteta grada Siska. Izložba posvećena njenoj stogodišnjici prezentirat će njenu povijest i razvoj kroz dizajn i vizualnu komunikaciju njenih proizvoda s javnošću.

 

 

Subota

16. rujna 2017.

 

Obilazak: RUTA SISAČKIH PIVOVARA

 

U 10:00 sati, organizirani obilazak industrijske baštine.

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak.

 

Ruta započinje od Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2 (danas stambeno – poslovni objekt), a završava kod Nove pivovare (danas Klizalište Zibel), Gundulićeva bb.

 

III. SISAČKI FESTIVAL PIVA

 

Početak u 17:00 sati, Ulica Stjepana i Antuna Radića, Sisak.

Koncert (Ne)normalni Balašević tribute banda u 21:30 sati.

ORGANIZATORI: Gradski muzej Sisak i Turistička zajednica grada Siska.

 

U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festival se organizira radi prisjećanja na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini.

 

 

Ponedjeljak

18. rujna 2017.

 

Manifestacija: SISAK METAL FEST

 

Od 10:00 do 13:00 sati, Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet Sisak, Aleja narodnih heroja 3, Sisak.

ORGANIZATOR: Metalurški fakultet  Sisak.

 

Obuhvaća niz predavanja i prezentacija pri čemu je naglašena poveznica grada Siska i uporabe metala na njegovu području kroz više od 2 000 godina povijesti.

 

 

Petak

22. rujna 2017.

 

Foto izložba: MLADI FOTOGRAFI I INDUSTRIJSKA BAŠTINA SISKA

 

U 19:00 sati, Fotogalerija „Siscia Obscura“, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2, Sisak.

ORGANIZATORI: Gradski muzej Sisak, Fotogalerija „Siscia Obscura“.

 

Izložba fotografija o industrijskoj baštini grada Siska.

 

 

Subota

23. rujna 2017.

 

BICIKLIJADA PO INDUSTRIJSKOJ BAŠTINI

 

U 10.00 sati, organizirani obilazak industrijske baštine.

ORGANIZATORI: Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica grada Siska.

 

Razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska ulica bb, prema unaprijed dogovorenoj ruti koja će se protezati oko 30 km po gradu i njegovoj okolici.

 

Ponedjeljak

25. rujna 2017.

 

Predavanje: KULTURA GRADA. SMISAO PROIZVODNJE I INDUSTRIJSKE BAŠTINE

 

U 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10, Sisak.

Predavač: dr. Tomaž Pipan, Odjel za krajobraznu arhitekturu, Biotehnički Fakultet, Sveučilište u Ljubljani.

 

Predavanje naglašava važnost industrijske proizvodnje u oblikovanju svakodnevice urbanih cjelina i stanovništva općenito u kontekstu formiranja zasebne industrijske kulture.

 

 

Petak

29. rujna 2017.

 

Prezentacija: NOVI ŽIVOT INDUSTRIJSKE BAŠTINE – INTERIJERI, KRAJOLICI, PERSPEKTIVE

 

U 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10, Sisak.

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak.

 

Prezentacija uspješnih projekata vezanih uz prenamjenu industrijske baštine na razini grada Siska. Radio se o šest različitih projekata od kojih su za tri projekta ulagači privatni vlasnici, a za tri projekta Grad Sisak.

 

 

Subota

30. rujna 2017.

 

Obilazak: TVORNICA SEGESTICA

 

U 10:00 sati, Kvirinova ulica b.b., organizirani obilazak industrijske baštine.

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak.

 

Obilazak tvornice Segestica Sisak u sklopu obilježavanja stogodišnjice njezina rada.

 

 

18-30. rujna 2017.

 

 

Radionica DOBRA INDUSTRIJA IV

 

Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak.

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak.

 

Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta kako bi se u njima razvila svijest o važnosti očuvanja industrijske baštine.

 

Privacy Preference Center