3 Suncokreta ruralnog turizma – Sisačko-moslavačkoj županiji

 

U ponedjeljak 19. prosinca 2016. godine održana je  četvrta dodjela nacionalne turističke nagrade „Suncokret ruralnog turizma“. Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Ideja vodilja u realizaciji projekta je zaštita i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske.

 

Etno selo Stara Lonja iz Lonje – Park prirode Lonjsko polje dobila je Zlatnu povelju u kategoriji Poduzetnici u ruralnog turizmu.

Rezultat je to dugogodišnjeg predanog rada na poboljšanju i razvoju turističke ponude na imanju Etno selo Stara Lonja. Ovo je zasigurno poticaj za daljnji rad na razvoju turizma u selu Lonja.

 

Posebno priznanje za povezanost tradicionalne obnove i modernog doživljaja dobila je REPUŠNIČKA KLET Daria Koheka iz Kutine.

Restoran i odmorište smješteno je na mirnom dijelu mjesta Repušnice u vinskim cestama Moslavačkog gorja, s naglaskom obnove u tradicijskom stilu. Idealno je mjesto za odmor i druženje.

 

Posebno priznanje za oživljavanje tradicijskog načina pripreme bundeve KOSTAJNIČKE PLETENICE dobio je OPG LOVRO LENAC iz Hrvatske Kostajnice.

U gradu podijeljenom između dvije države, u kojem se održava i poznata manifestacija Kestenijada, nalazi se obitelj koja se već više od sto godina bavi proizvodnjom buča, a u tom mjestu poznate su i kao „Kostajničke pletenice“, koje je turistička zajednica proglasila i suvenirom toga grada.

 

Vjerujemo da će ovo biti poticaj i drugim seoskim domaćinstvima koji se bave turizmom na području Sisačko-moslavačke županije da poboljšaju svoju turističku ponudu te budu kandidirani za ovu prestižnu nagradu.

tomislav-smoljanovic